Mnoho lidí si myslí, že sklizeň je posledním krokem v pěstitelském procesu, ale to není tak úplně pravda. Poté, co jste sklidili plody své těžké práce, tak je čas na nejdůležitější kroky ze všech: sušení a zrání.

Sušení je poměrně jednoduché. Jedná se o proces odstranění vody z vašich palic. Díky tomu se s nimi bude lépe pracovat, budou více odolné vůči plísním a také se budou daleko lépe kouřit. Někteří pěstitelé se spokojí s rychle usušenými palicemi, ale pokud si chcete vychutnat pravou chuť a sílu vaší sklizně, tak budete muset vaše palice nechat uzrát. 


PROČ BYCH MĚL NECHAT UZRÁT SVOU SKLIZEŇ?

Trpělivost je ctností, která se vyplatí v mnohých oblastech vašeho života a jednou takovou oblastí je zrání konopí. Zrání je dlouhodobý proces, který může zabrat až několik týdnů. Možná se to může zdát jako zbytečná práce navíc, ale pravdou je, že uzrálé palice mají daleko jemnější a příjemnější chuť. Důvodem je fakt, že dlouhé zrání vede k degradaci vedlejších produktů sušení, jako jsou například cukry. Tyto molekuly zanechávají při kouření nepříjemnou chuť v puse a díky procesu zrání dochází k rozkladu těchto molekul a k daleko jemnějšímu kouři.

Proces zrání také zachovává chuť. Terpeny jsou molekuly, které propůjčují konopným odrůdám jejich intenzivní a unikátní chuť. Tyto těkavé sloučeniny snadno degradují v přítomnosti zvýšené teploty a tudíž je nejlepší sušit při menší teplotě a nechat palice dostatečně dozrát.

Chuť ale není jediným cílem zrání. Tento proces také může zlepšit účinky. THC je aktivní psychotropní sloučenina v konopí a i tato sloučenina postupem času degraduje v kanabinoid, který se jmenuje CBN. I když se předpokládá, že CBN je lehce psychoaktivní sloučeninou, má poměrně odlišné účinky než THC.

Proces zrání tedy obrovsky zlepší životnost vaší sklizně a dále minimalizuje riziko vzniku plísně. Pokud necháte vaši sklizeň uzrát a poté ji budete správně skladovat, tak vaše palice mohou vydržet rok i více bez toho, aniž by došlo ke zhoršení chuti či síly.

FAKTORY, KTERÉ OVLIVŇUJÍ PROCES ZRÁNÍ

Předtím, než se vrhneme na zrání si musíme povědět něco o faktorech, které celý tento proces ovlivňují. Pochopení faktorů vám pomůže přesně pochopit, jak celý proces funguje a jakým chybám se vyhnout.

1. VYHNĚTE SE KONTAKTU S PŘÍMÝM SVĚTLEM

Během procesu zrání je důležité udržet váš materiál na tmavém místě. Světlo je jedním z faktorů, který napomáhá degradaci hodnotných molekul, jako je například THC či terpeny. Aby vám světlo nezkazilo chuť a sílu vašich květů, je vhodné skladovat vaše konopí ve sklenicích, které uložíte do skříně či do krabice. Alternativně jej můžete uchovávat ve sklenicích z hnědého a nebo z fialového skla, které zvládne vyfiltrovat veškeré viditelné světlo a nabízí tak dodatečnou ochranu.

2. OCHRAŇTE VAŠE KONOPÍ PŘED TEPLEM

Zvýšená teplota bude problémem pouze tehdy, pokud žijete v oblasti, kde bývá velmi teplo. Teplo jako takové je dalším faktorem, který může vést k degradaci kanabinoidů a potenciálně tak snížit sílu vašich palic. K minimalizaci škody se tedy ujistěte, že vaše konopí skladujete na chladném místě. Ideální teplota je pokojová teplota kolem 21°C.

Video id: 592093995

3. UDRŽUJTE IDEÁLNÍ VLHKOST

Zrání je velice jednoduchý proces za předpokladu, že necháváte uzrát správně vysušené palice. Pokud je vaše konopí příliš vlhké, tak se palice k sobě přilepí a dochází tak ke zvýšení rizika vzniku plísně. Zvýšená vlhkost také podporuje růst anaerobních bakterií, které se začnou živit vaším konopím. Jasný signál toho, že k této aktivitě dochází, je vůně amoniaku, která se line z vašich sklenic.

Na druhou stranu si musíte dávat pozor i na přesušené palice, které se snadno drolí a nechutnají dobře. Ideálně byste měli vaše konopí sušit v místnosti, kde je relativní vlhkost vzduchu mezi 45–55%. Tímto způsobem dosáhnete suchého a trochu drobivého zevnějšku, zatímco vnitřek palic bude o něco vlhčí. Jakmile přijde čas nechat vaše palice uzrát, tak je vhodné zvýšit vlhkost na ideální hodnotu kolem 62%.

Video id: 510270053

NEJLEPŠÍ ZPŮSOB, JAK NECHAT UZRÁT VAŠE KONOPÍ

Nyní jsme probrali všechny důležité faktory, které ovlivní zrání vašich palic. Proces zrání se v podstatě skládá z otevírání a zavírání vašich sklenic ve správný čas. Umístěním vašeho konopí do vzduchotěsných sklenic vytvoříte kontrolované prostředí. Toto uzavřené prostředí umožní vlhčímu středu palic znovu zvlhčit i zevnějšek. Vaším cílem je konopí, které je velice jemné a skvěle chutná.

KROK 1: ZASTŘIHÁVÁNÍ VAŠICH PALIC

K započetí procesu zrání potřebujete správně připravit vaše květy. Pokud jste sušili vaše palice individuálně, tak máte hotovo. Pokud jste se rozhodli je usušit na větvi, pak je nejprve budete muset ostříhat a zbavit je přebytečných listů.

KROK 2: SKLADOVÁNÍ VAŠICH KVĚTŮ

Dalším krokem je umístění vašich palic do vzduchotěsných sklenic. Zavařovací sklenice jsou vhodnou volbou a umožní vám sledovat vaše konopí v průběhu celého procesu.

Volně umístěte vaše konopí do sklenice a naplňte ji na 75% kapacity. Je důležité nechat místo pro vzduch. Nyní je ideální čas zjistit, zda je vaše konopí ideálně suché pro zrání. Lehce se sklenicí zatřeste. Pokud vaše palice volně poletují po celé sklenici, tak můžete pokračovat. Pokud se začnou lepit k sobě, tak je to znak toho, že zevnějšek vašich palic je stále příliš vlhký a je potřeba vaše palice dosušit.

KROK 3: ZRÁNÍ VAŠÍ SKLIZNĚ S OPTIMÁLNÍ VLHKOSTÍ

Uzavřete sklenice a umístěte je na suché a chladné místo. Ideálně je umístěte do skříně či do jiného nábytku, kde je teplota kolem 21°C. Snažte se ve sklenicích udržet relativní vlhkost vzduchu mezi 60–65%. Jediný způsob, jak přesně změřit relativní vlhkost vzduchu, je umístění malého hygrometru (zařízení, které měří vlhkost) do každé sklenice.

KROK 4: REGULACE ÚROVNÍ VLHKOSTI

Během prvních několika dní je důležité zkontrolovat vaše palice alespoň dvakrát denně. Pořádně je zkontrolujte a dávejte pozor na tvorbu plísně. Je také důležité otevřít každou sklenici na pár minut a umožnit tak výměnu vzduchu. Dávejte také pozor na váš hygrometr. Pokud ukazuje relativní vlhkost vzduchu mezi 60–65%, tak je vše v pořádku. Pokud je vlhkost vyšší, tak nechte sklenice otevřené po dobu 3 hodin, díky čemuž se zbavíte přebytečné vlhkosti. Pokud je vlhkost příliš nízká, tak nechte sklenice uzavřené po delší dobu. Pokud se vám nedaří zvýšit vlhkost, tak můžete do sklenice vložit pytlíček se zvlhčovačem vzduchu.

KROK 5: UŽ JSTE SKORO TAM

Sklenice otevírejte alespoň jednou denně po následující 2 týdny. Během této doby se snažte udržet ideální vlhkost. Po třech týdnech budou vaše palice uzrálé a vy si je budete moci plně vychutnat. Nicméně čím více trpěliví budete, tím lepší chuť dosáhnete. Kvalita vašich palic bude růst po dalších 6 měsíců od vyzrání.

JE VÁM 18 NEBO VÍCE LET?

Obsah na RoyalQueenSeeds.com je vhodný pouze pro dospělé a neměli by jej prohlížet osoby mladší 18 let.

Ujistěte se, že jste obeznámeni s daným zákonem ve vaší zemi.

Kliknutím na VSTOUPIT potvrzujete,
že vám je
18 a nebo více let.